Zajímavý dotaz přišel od jednoho našeho zákazníka a čtenáře.

"Na vašich stránkách jsem se v anketě model roku dozvěděl zajímavou věc a tudíž bych rád vysvětlení, co znamená: "

Zlomený podstavec – uděluje se jakémukoliv subjektu za čin hodný opovržení v oboru modelů - Firma BBURAGO - špatná modelová politika a likvidace firmy"

 

To jako znamená, že firma Bburago úplně ukončila výrobu a je konec? Ve velkém napětí jsem očekával příchod modelů Lamborghini Gallardo a Miura. Dost prodejců na tuto zprávu reaguje tak, že říkají, už dlouho nic nového na krám nepřišlo... Jak to tedy je?

Děkuji za odpověď "

 

Takže jaká je situace s firmou BBURAGO - na veletrhu v Norimberku jsme byli opět mile i nemile překvapeni množstvím novinek a hlavně jejich provedením i když po několikaletých zkušenostech jsme si říkali kdoví, kdy to vyrobí. V tuto dobu nic nenasvědčovalo nějakým potížím. Poslední kompletní zboží dle naší objednávky jsme dostali v průběhu měsíce června a vše bylo v pořádku. V červenci k našemu překvapení dorazila jen asi jedna třetina objednaného zboží a na faktuře už nebylo BBURAGO, ale jakási firma, která má už na razítku " v likvidaci". V tuto dobu již nikdo neodpovídal na dotazy a maily. V měsíci srpnu se tradičně nic nedělo, jelikož firma má celozávodní dovolenou. V září se začlo šuškat, že firma končí, což potvrzovalo to, že na exportním oddělení již nikdo nepracoval. Při pátrání po skutečném stavu jsme jenom zjistili, že firma, která v červenci vystavovala faktury je zástupce věřitelských bank a má za úkol firmu zlikvidovat. V měsíci říjnu se objevil dopis předsedy soudu v Monze, který tímto stanovil likvidační skupinu a nařídil dražbu podniku. Současně se ale objevil seznam asi 20 druhů modelů, především starších, které by měli začít v říjnu vyrábět, což potvrdili i naši partneři v Itálii a Německu. Jelikož jsme malý trh, zřejmě se na ČR nedostalo i když si myslím, že dovézt 20 druhů je pro každého dovozce u nás ekonomicky neúnosné. Na pondělí 14.11. byla soudcem stanovena dražba podniku, na které jste si mohli například zakoupit značku BBURAGO za 550000 EUR, celý podnik za 21 500 000 EUR, AUDI S8 ředitele firmy, ale i jeden stůl nebo židli. O výsledku dražby mi zatím není nic známo, ale při mé cestě po Německu ve dnech 16.-17.11. se proslýchalo, že firmu nikdo nekoupil. Během této cesty jsem také zjistil, že naši partneři dostali nějaké zboží, ale zda bylo přímo od BBURAGA nebo z nějakých jiných zdrojů mi pochopitelně neřekli. Vzhledem k tomu, že kromě dopisu soudu v Monze nevím o žádném jiném oficiálním vyjádření a vzhledem k mým chabým znalostem italštiny nelze s určitostí říci jaký je stav věci.

 

Jediné co mohu s určitostí říci je, že zásoby modelů v ČR se velkou rychlostí snižují a všichni prodejci už začínají mít prázdné sklady, včetně nás, čehož jste si již zajisté stačili všimnout i u nás v shopu. Jen pro zajímavost dnes jsme prodali poslední modely v měřítku 1:43 a máme i zákazníka, který je ochoten odkoupit celé naše zásoby modelů BBURAGO. Modely jde ještě dovézt ze zahraničí, ale i tam je v předvánoční době už velmi omezený sortiment a vzhledem k jejich cenové hladině by zřejmě nešly udržet naše ceny, takže jsme z tohoto rezignovali.

 

Co říci závěrem? Pokud Vám něco z modelů BBURAGO chybí nebo pokud si chcete zaspekulovat na růst ceny modelů, tak neváhejte a nakupujte! Pokud chcete můžete také čekat jak se situace vyvine nebo začít sbírat jinou značku. Jelikož nemám žádné oficiální informace o celé věci, nechci spekulovat zda značka zanikne nebo ne, ale vzhledem k tomu že továrna je jedna z nejmodernějších, tak se může stát, že tam budou vyrábět třeba hřebíky. Můj osobní názor je, že firma končí, ale pokud ji někdo koupí a znova rozjede výrobu modelů, bude zcela jistě chtít svoji investici rychle zpět a proto zvýší ceny, což asi nebude pro náš trh vzhledem k konkurenci jiných značek akceptovatelné. Stačí když se podíváme na firmu Revell před pár lety, když ji ovládli americké fondy, tak u některých modelů zvětšili o 20% krabičky a o 50% cenu a model zůstal stejný.

 

Pokud máte někdo informace o stavu věci napište je prosím do diskuze k tomuto článku, jistě budou zajímat více čtenářů.