V tomto týdnu jsme rozšířili náš sortiment o výrobky značky SIKU. I když nepředpokládáme, že byste tuto značku neznali, dovolíme si ji na dalších řádcích stručně představit.

Především co SIKU vlastně je? Jsou to modely a nebo jsou to hračky. Vzhledem k masivnímu zpracování to je hračka, ale co ta modelová věrnost a třeba originální barvy John Deer? Bohužel, vzhledem k těmto aspektům musíme konstatovat, že čeština nemá pro toto výraz a tak nezbývá než použít německý výraz hrací model (Spielzeugmodelle). A pro koho je SIKU určeno? Skoro pro každého, někdo si ho kupuje jako kvalitní hračku a někdo ho sbírá jako modely. Ale většinu provází SIKU celý život, od dětství, kdy si s ním měli možnost hrát až do věku dospělosti, kdy začali SIKU sbírat a základem byly jejich první hračky. Prostě SIKU je na celý život.


Historie firmy SIKU

1921 – Richard Sieper zakládá slévárenskou firmu v Ludencheidu, která se později stane základem dnešní Sieper GmbH.

1921 – 1943 – v tomto období firma vyrábí především spotřební výrobky z hliníku jako například příbory a popelníky. Současně již začíná s vývojem a výrobou nových produktů z v tehdy málo známých termoplastů.

1943 – 1950 založen nový závod v Hilchenbachu, kde se vyrábí už z plastické hmoty

1950 – registrování značky SIKU ( SIEPER KUNSTSTOFFE – Sieper umělé hmoty ), na 1. veletrhu hraček v Norimberku již vystavuje prvních 32 hraček z umělé hmoty v měřítku 1:60. V protikladu k tehdejšímu konkurentovi značce Wiking, která vyrábí vozidla v měřítku HO (1:87) vyvinulo SIKU modely ve větším měřítku a počet nových modelů v následujících letech neustále roste.

1959 – Německo opět může létat a SIKU létá taky, na trh je uvedeno 20 modelů letadel v měřítku 1:250 mající značný úspěch.

1963 – začala výroba prvních 16 hračkových modelů z kovu (ze zinku litého pod tlakem)

1983 – přichází SIKU s novou serie hračkových modelů SIKUFARMER v měřítku 1:32, což je dodnes nejúspěšnější sortiment.

1984 – SIKU přebírá tradiční firmu WIKING, která vyrábí věrné modely dopravních prostředků z plastické hmoty v měřítku 1:87 a 1:160. Výrobky firmy WIKING patří mezi sběrateli k nejžádanějším modelům, které jsou ve spojení se znalci nadále vyvíjeny.

1993 – vzniká nové logo SIKU

1994/95 – je postaveno nové logistické centrum v Ludenscheidu. V 25 metrů vysoké budově se nachází plně automatizovaný sklad pro 6000 palet, což znamená například 27 milionů modelů osobních aut a nebo 3 miliony traktorů v měřítku 1:32.

2002- nová serie SIKUFARMERCLASSIC – detailní historické traktory v měřítku 1:32

2004 – se SIKUCONTROL32 přijde do hry nový aspekt, poprvé jsou SIKU traktory dálkově ovladané, na trh přichází první dva dálkově ovládané traktory.

2005 – další modely dálkově ovládané přináší novou dimenzi hraní kombinací elektronických a mechanických modelů. Představuje se i nová serie SUPERCLASSIC v měřítku 1:50, věrné modely hasičských vozů.

2006 – Nový tahač ze SIKUCONTROL32 budí nostalgické pocity skutečného vozu například hodnověrným zvukem motoru v závislosti na rychlosti jízdy.

2007 – SIKUCONTROL32 přichází s novou generací dálkově ovládaných modelů. Nový tahač MAN s návěsem dosahuje dosud nikdy v dějinách firmy SIKU nedosažené technické úrovně. Současně začíná produkce dárkových předmětů SIKU.

2008 – Kategorie SIKUCONTROL32 je rozšířena o dálkově ovládané traktory John Deer a jejich příslušenství.


SIKU – hrací modely
Jakost a bezpečnost je hlavní zásadou při produkci výrobků SIKU, která má zabezpečit dlouhé a bezpečné hraní. Aby tyto požadavky byly splněny jsou modely vyráběny převážně ze zinku a neobsahují změkčující náplně v PVC. Výrobky beze zbytku splňují německé a evropské normy a směrnice pro bezpečnost hraček. SIKU nejsou vhodné pro děti do 3 let vzhledem k nebezpečí spolknutí či vdechnutí malých částí.

Firma SIKU také provozuje firemní museum, kde můžete zhlédnout ve stále výstavě skoro 9500 kusů modelů vyráběných od roku 1951 až dosud. Pro zájemce, kteří si rádi vyměňují zkušenosti existuje také SIKU sběratelský klub. Bližší informace najdete na www.siku.de, kde se také můžete zúčastnit každý měsíc soutěže o zajímavé ceny a stáhnout katalogy. Stejně tak na těchto stránkách můžete požádat o náhradní díly, pomoc při řešení Vašich dotazů či navrhnout model, který byste uvítali ve výrobě.

SIKU není jenom dárek. SIKU je důvod k dárku nejen k narozeninám, k vánocům, za vysvědčení a nebo jenom tak. SIKU se hodí vždy!!!




V případě, že máte o SIKU zájem, naši nabídku najdete - ZDE -

 

 

Hry online