Když jsme si počátkem ledna přečetli tiskovou zprávu Mattelu, že firma pojede v roce 2006 na plný plyn s novou řadou ELITE, modely F1 a tuningovými modely, nevěnovali jsme tomu příliš velkou pozornost. Modely F1 jsou známé, tuningové vozy v měřítku 1:20 příliš nechápeme a o řadě ELITE ještě nebyly žádné přesnější informace.

 

Asi po týdnu jsme dostali podrobné informace o řadě ELITE a ty už stály za pozornost. Firma MATTEL se totiž rozhodla poprvé ve své historii vyprodukovat novou sérii vysoce jakostních sběratelských modelů dodávaných pod značkou ELITE. Pro začátek se budou nejdříve vyrábět modely Ferrari, přičemž vedle nových typů budou vyrobeny i některé starší typy Ferrari. Jako první by mělo na trh přijít legendární Ferrari F40, dalším by mělo být Ferrari ENZO a Ferrari FXX, pokračovat by se mělo Ferrari Testarossa a Ferrari Super Amerika, následovat vy mělo Ferrari F430 Challenge, Ferrari F50, Ferrari 599GTB. Pokud se ptáte, kdy budou jednotlivé modely k dispozici, musím odpovědět, že nevím, jelikož mám z různých zdrojů několik plánů výroby, které se ale značně liší.

 

 A čím, že by se měla řada ELITE lišit od běžné produkce?

V případě modelů již vyráběných jako např. ENZO, bude mít řada ELITE zcela nové formy, stejně tak při souběžné výrobě modelu v řadě ELITE a v běžné produkci nebudou používany pro běžnou produkci formy z řady ELITE.

 

- značně zvýšený počet dílů jak interiéru, tak exteriéru či motoru

- vysoce kvalitní lakování originální barvou FERRARI

- laserem opracované brzdové kotouče, mřížky a logo

- pryžové pneumatiky

- lakování nádrží provozních kapalin
- textilní bezpečnostní pásy se sponami
- velurové čalounění

- průchozí chladicí a větrací otvory

- modely by se měly prodávat pouze ve specializovaných prodejnách, takže v hypermarketech je asi nekoupíte

- limitovaná edice

 

A protože nám už přišel první model z řady ELITE, můžeme se podívat jak se výše uvedené Hotwheelsu povedlo.

 

 


HW-2925 FERRARI F40 red
Měřítko 1:18
Cena s DPH: 1890 Kč

 

Prvním šokem po vybalení byla krabice. Je mi sice jasné, že většina sběratelů má model vystaven bez krabice, ale přesto použitá tloušťka lepenky je nižší než u standartní  produkce a dle mého názoru, by měla být krabice u této cenové kategorie pevnější. Další věc co nás nemile překvapila je, že ačkoliv se dle výrobce má jednat o limitovanou edici, nenašli jsme nikde žádné pořadové číslo!!!

 

Zato po vybalení modelu z krabice jsem již byl docela překvapen provedením modelu. Za zmínku stojí nejprve dokonalá ochrana styčných hran kapot, takže tyto nejsou otlučeny již z výroby. Jednotlivé díly modelu jsou poměrně dobře slícovány, takže to opravdu vypadá na novou formu. Lakování je perfektní, laserem dělaná loga nemají chybu. Po otevření motoru mě nejvíce rozlobila absence nějaké vzpěry kapoty, ale ta asi ani u originálu nebyla, takže kapota nedrží otevřená. V provedení motoru nechybí nic z toho co by tam mělo u modelu v této cenové kategorii být. Při pohledu pod přední kapotu je to trochu horší, neboť dojem kazí pás, který má držet rezervu protože jeho konec trčí ve vzduchu, místo toho aby obepínal disk. Na druhou stranu nechybí lanka omezující otevření kaúpty. Interiér taky nezklamal – sedala a bezpečnostní pásy jsou dobře provedena, dokonalé je i čalounění přístrojové desky a interiéru, přístroje jsou utopeny tak jak mají být, kulisa řazení je jako opravdová.

 


 

Naše hodnocení: vzhledem k tomu, že se jedná o první model z řady ELITE se pár drobných nedostatků našlo (ale prohlíželi jsme pouze jeden model), které ale vůbec nevybočují z normálu u této cenové kategorie a výrobce se u dalšího modelu zcela jistě poučí. Model je plně srovnatelný s jinými modely v této cenové kategorii jako např. s modely Minichamps a Kyosho. Nemůžeme také pominout určitou exklusivitu modelu, neboť firma Mattel prodloužila s firmou Ferrari licenci na výrobu modelů, takže máte u F40 pouze  dvě možnosti a F40 od BBURAGA se už těžko shání. Majitelům F40 od BBURAGA přesto doporučujeme koupit MATTEL, zvláště pokud nejsou vázáni nějakými důvody pouze k BBURAGU, model zcela určitě za to stojí. Důvodem ke koupi je i to, že by se mělo jednat o limitovanou edici vyrobenou najednou, takže se nedá očekávat, že se model ještě někdy objeví na trhu.

 

Další obrázky uvidíte a model můžete koupit zde